Jill Marchant wint txt-on-stagewedstrijd Naft voor Woord

Op zaterdagavond 30 april streden 8 jonge schrijvers voor de eretitel van de txt-on-stagewedstrijd Naft voor Woord in bibliotheek Permeke in Antwerpen. De vakjury kroonde Jill Marchant tot winnaar. Zij gaat aan de haal met een prijzenpot t.w.v. 1500 euro met o.a. een iPad en verschillende publicatie- en podiumkansen. Daan Janssens en Michael Van Remoortere behaalden de respectievelijk tweede en derde plaats.

Jongeren van 18 tot 30 jaar die wonen, studeren of werken in de provincie Antwerpen konden deelnemen. Een vakjury selecteerde 42 kandidaten die werden klaargestoomd en gecoacht voor de voorrondes in de bibliotheken van Arendonk, Kalmthout, Zwijndrecht en Mechelen. Uit die voorrondes kwamen acht finalisten: Margot De Ley, Arno Boey Ellen Kil, Michael Van Remoortere, Soukaïna Bennani, Birgit Exelmans, Jill Marchant en Robin De Cnaep. Zij kregen in aanloop naar het finalefeest individuele coaching van acteur Dimitri Duquennoy. Soukaïna Bennani kon jammer genoeg niet aantreden op de finale en daarom besliste de jury de vrijgekomen finaleplek te schenken aan Daan Janssens, die tijdens de voorronde in Arendonk een eervolle vermelding kreeg.

De finalisten wisten afgelopen zaterdagavond de ruim 200 toeschouwers in bibliotheek Permeke moeiteloos stil te krijgen met hun woorden. Na elke performance gaven juryleden Maarten Inghels, Vitalski, Rudy Vanschoonbeek en Dahlia Pessemiers-Benamar instant feedback. Jill Marchant wist de jury te overtuigen met het ideale evenwicht tussen intrigerende tekst en bezwerende performance en wint Naft voor Woord 2016. Daan Janssens en Michael Van Remoortere behaalden de tweede en de derde plaats.

Jill Marchant gaat aan de haal met een iPad, publicatiekansen en optredens op evenementen, waaronder het Felix Poetry Festival en Nuff Said. De totale prijzenpot bedraagt 1.500 euro. Carmien Michels en Lotte Dodion, beiden ex-deelnemers van de wedstrijd, presenteerden en leidden de avond in goede banen.

Voor de gelegenheid werd bibliotheek Permeke omgetoverd tot een bruine kroeg. The New Men en Fanfaar Fatal brachten live muziek. Het publiek kon proeven van originele lekkernijen en streekproducten en kon vergeten volksspelen uittesten. Met een tombola gaven de organisatoren een verwenarrangement bij brouwerij Het Anker t.w.v. 200 euro weg. Ouderwetse gezelligheid troef!

Deelnemen aan Naft voor Woord opent deuren

De txt-on-stage wedstrijd lanceerde eerder al de carrière van Carmien Michels:

“Het is een zeer populair evenement met nogal een eclectische groep van deelnemers. Sommigen produceren pure slam, anderen gaan in de richting van hiphop; weer anderen blijven zeer poëtisch. Het was inspirerend om zelf deel uit te maken van zo’n gevarieerde mix van genres en mensen.”

Ook voor Moya De Feyter, de winnaar van de vorige editie in 2015, toen nog Frappant TXT, gingen vele deuren open.

Toekomst regionale txt-on-stage wedstrijd onzeker

Of er een nieuwe editie van Naft voor Woord komt is momenteel onduidelijk.

“De Vlaamse regering besliste eerder dat de provincies vanaf 2017 niet meer bevoegd zijn voor jeugd en cultuur”

legt Inga Verhaert, gedeputeerde voor jeugd van de provincie Antwerpen, uit.

“De middelen die we nu investeren in jong creatief talent worden overgeheveld naar Vlaanderen. Het is aan minister Gatz om te beslissen wat hij met die middelen doet. Maar wij hopen dat ook de Vlaamse regering brandstof blijft geven aan jong creatief talent, want zij hebben daar nood aan.“

“Gelet op de credibiliteit die de wedstrijd ondertussen verworven heeft in het literaire veld, de kansen die we hiermee bieden aan meer dan 40 jongeren en de brug die we slaan met de bibliotheken, zou het een groot verlies zijn mocht het initiatief ophouden,”

Getuigt An Leenders, directeur van Creatief Schrijven vzw. De organisatie is dan ook vragende partij om Naft voor Woord ook volgend jaar te organiseren, en hoopt dat Vlaanderen de overgehevelde provinciale middelen daarvoor wil en kan vrijmaken.

Naft voor Woord is een initiatief van de provincie Antwerpen, in samenwerking met Creatief Schrijven vzw en met de steun van de Vlaamse Gemeenschap, Brouwerij Het Anker, Artype vzw, You on Stage, Fameus, ‘Nuff Said, Jeugd en Poëzie, Villanella, bibliotheek Permeke en de bibliotheken van Arendonk, Kalmthout, Zwijndrecht en Mechelen.

Met dank aan
De Roma, Van Dale, FoMu, De Groene Waterman, Recto Verso, Arenberg, Uitgeverij Vrijdag, Shop My Book en Zuiderpershuis

 

reacties