Alle finalisten Naft voor Woord bekend!

Dimitry Veyt (Antwerpen), Dorien De Vylder (Sint-Amandsberg), Anke Verschueren (Morkhoven), Hans Depelchin (Antwerpen), Laurien Janssens Essen), Eline Crols (Turnhout), Yousra Benfquih (Berchem) en Lies Jo Vandenhende (Antwerpen) plaatsten zich voor de finale van Naft voor Woord op 6 mei in Bibliotheek Permeke. Zij namen, samen met meer dan 80 andere jongeren, deel aan de wedstrijd Naft voor Woord. De vakjury met Carmien Michels, Peter Briers en Rudy Vanschoonbeek kozen deze acht finalisten tijdens vier voorrondes in vier verschillende bibliotheken, verspreid over de provincie Antwerpen. Naft voor Woord, een initiatief van provincie Antwerpen in samenwerking met Creatief Schrijven vzw, is een TXT-on-stage-wedstrijd voor jongeren die wonen, werken of studeren in de provincie Antwerpen.

Meer dan 80 jongeren schreven zich dit jaar in om hun kans te wagen tijdens de TXT-on-stage-wedstrijd Naft voor Woord. “De wedstrijd is een ideale springplank naar het professionele literaire circuit. Dit bewezen onder meer Maarten Inghels, Maud Vanhauwaert, Lotte Dodion en Jill Marchant de voorbije jaren” stelt Inga Verhaert (sp.a) gedeputeerde voor jeugd.

Na een juryberaad bleven uiteindelijk 38 jongeren over die hun plaats voor de finale in de wacht konden slepen tijdens één van de vier voorrondes in Boom, Balen, Malle en Mechelen. Tijdens deze vier voorrondes streden steeds een tiental jongeren voor een felbegeerde plek op de finale op 6 mei in Bibliotheek Permeke. Acht finalisten konden de jury met Europees Kampioen Poetry Slam 2016 Carmien Michels, journalist Peter Briers en uitgever Rudy Vanschoonbeek overtuigen met een zelfgeschreven tekst.

Finalisten

Dimitry Veyt, Dorien De Vylder, Anke Verschueren, Eline Crols, Lies Jo Vandenhende, Laurien Janssens, Hans Depelchin en Yousra Benfquih treden aan tijdens de finale op 6 mei in Bibliotheek Permeke. De vakjury gaf instant feedback op de performances van de kandidaten. Dichter Max Greyson presenteerde elke voorronde. Tijdens de pauze kon het publiek genieten van een gratis Gouden Carolus, lokale lekkernijen en een streepje muziek. Onder andere Les Vaches Espagnoles en Nbrska N Loewak speelden de pannen van het dak. Tijdens de finale is dit niet anders. Ook daar wordt iedereen in de watten gelegd met een gratis drankje en hapje.

Finale

De acht finalisten worden nu klaargestoomd voor het grote finalefeest op 6 mei in Bibliotheek Permeke. Op het programma staat nog een individuele workshop met elk van de kandidaten zodat zij nog straffer uit de hoek komen. De winnaar ontvangt een prijzenpot ter waarde van € 1.000 met o.a. een iPad en boeken. Schrijf 6 mei zeker in je agenda, want naast schrijftalent zal er ook weer heel wat lokaal muziektalent te horen zijn.

reacties