Ambassadeurs

Jill Marchant (°1986) is winnares van Naft voor Woord 2015-2016. Daarnaast is ze nog veel meer: ze gluurt graag, vangt details op uit flarden van conversaties, van mimiek, van het leven en maakt er iets mee op www.verhaalgemaak.wordpress.com. Jill verwoordt kleine dagdagelijkse dingen en die woorden worden gedichten en verhalen. Deze zomer tourde ze mee met de Poëziebus en kon je haar geheime notities uit en over het leven horen op allerlei podia.

jill

Met haar bevreemdende verhalen en visuele schrijftaal veroverde Birgit Exelmans (°1987) in 2016 een plekje in de finale van Naft voor Woord. Haar woorden voeren je mee naar een werkelijkheid waar solitaire figuren wanhopig vat proberen te krijgen op hun bestaan. In 2014 schreef ze voor de voorstelling He Cometh Not (het peil zakt doorheen de vlucht) de monoloog ‘Ik zit vast’. Nu is het tijd om te ontsnappen.

birgit

Daan Janssens (°1994) is de eerste in de Naft voor Woord-geschiedenis die vorige editie met een wild card toch in de finale stond. De jury besloot om hem na een moeilijke discussie in de eerste voorronde toch niet door te sturen naar de finale, maar liet hem niet naar huis gaan zonder een eervolle vermelding. Toen een finalist afhaakte, was het vrij snel uitgemaakt wie de vrijgekomen plek zou krijgen. Volmondig werd ‘Daan!’ geroepen. Hij werd uiteindelijk deel van de Top 3. Sindsdien is hij op vele podia te bewonderen waar hij zich steeds ten volle overgeeft aan de poëzie.

daan

Over Gert Vanlerberghe (1986) kunnen we een boek schrijven. Deze dichter, romanschrijver (‘Als een Ballon’ en ‘Verdwenen’) en organisator van het Antwerpse poëziepodium Ballonnenvrees is ondertussen een vaste waarde in de woordenscène. Zelf staat hij ook in binnen- en buitenland op de planken als dichter, slam poet, solo of met zijn muzikaal project Hersencellen. Dit jaar schreef hij ‘Gifkind’, de vierde theaterproductie van Studio Bernadette, waarin hij ook een rol vertolkte.

gert